Άρθρο στο myportal.gr: «Έργα ανάπτυξης και εφαρμογή ενός νέου διοικητικού και λειτουργικού μοντέλου»

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό σε μια ιδιαίτερη θέση, αντιμετωπίζοντας προβλήματα που δημιουργούνται, κατά κύριο λόγο, από την έλλειψη πόρων. Την ίδια ώρα, η αυτοδιοίκηση, παρά τη δημοσιονομική στενότητα και την ανυπαρξία των απαιτούμενων δομών, καλείται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, να αποτελέσει τον μοχλό της ανάπτυξης

Στο δήμο Λαγκαδά βιώνουμε έντονα αυτή την κατάσταση. Από το 2010 και μετά, με την εφαρμογή του Καλλικράτη, γίναμε ένας τεράστιος δήμος, με λίγα έσοδα και πολύ μεγάλες υποχρεώσεις.
Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Ειδικά αν μία διοίκηση δεν είναι αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά, μεθοδικά, με πρόγραμμα, συγκεκριμένους σχεδιασμούς και που να είναι σταθερά προσανατολισμένη στην διεκδίκηση και την εξασφάλιση πόρων μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό για το δήμο Λαγκαδά το παράδειγμα της τετραετίας 2019-2023. Μιας περιόδου κατά την οποία υπήρχαν, μεν, όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπήρχαν δυνατότητες που διδόταν από αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το «Αντώνης Τρίτσης», τις οποίες αξιοποίησαν άλλοι δήμοι, όχι όμως ο δικός μας.

Μόνο μέσα από έναν Δήμο σύγχρονο, καινοτόμο, ανθρώπινο, εξωστρεφή, ο οποίος θα ενώνει και θα αξιοποιεί το σύνολο των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων του, μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Σήμερα που έχουμε την μεγάλη ευκαιρία πρόσβασης σε σημαντικούς πόρους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς, ο δήμος Λαγκαδά χρειάζεται μια ισχυρή διοίκηση. Χρειάζεται στελέχη που να διαθέτουν τη γνώση, την εμπειρία, το σχέδιο, το όραμα πάνω απ’ όλα.

Ο δήμος Λαγκαδά έχασε πολλές ευκαιρίες. Με αποκορύφωμα την τελευταία τετραετία, που ήταν θεατής των εξελίξεων. Αυτό με εμάς δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν θα ψάξουμε για δικαιολογίες, δεν θα επικαλεστούμε ότι είμαστε ένας αχανής δήμος.

Από την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε την διοίκηση του δήμου Λαγκαδά θα είμαστε έτοιμοι να βάλουμε σε εφαρμογή το σχέδιό μας για την επανεκκίνηση. Θα είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε πόρους οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν έργα ανάπτυξης και να αξιοποιήσουμε κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει ο δήμος μας και μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα για την ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας.

Ψηφιακή μετάβαση, πράσινη μετάβαση, υιοθέτηση τεχνολογιών που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, βρίσκονται για εμάς στο επίκεντρο. Άλλωστε, ένας από τους πυλώνες του προγράμματός μας είναι η εφαρμογή ενός νέου διοικητικού και λειτουργικού μοντέλου, που θα καταστήσει αυτοτελείς και ισχυρές τις τοπικές κοινωνίες του δήμου Λαγκαδά.
Ο στόχος μας είναι οι υπηρεσίες του δήμου να βρίσκονται κοντά στο δημότη και να μην χρειάζεται ο δημότης, από το κάθε χωριό του δήμου μας, να έρθει στο διοικητικό κέντρο, στο Λαγκαδά, για να εξυπηρετηθεί.