Το χαράτσι του τέλους όμβριων υδάτων & οι νέες «γκάφες» της διοίκησης του δήμου Λαγκαδά

Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα προσπαθεί η διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά, μπροστά στη γενικευμένη οργή των δημοτών για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΛ) και κυρίως για το χαράτσι του τέλους ομβρίων. Όμως σε αυτή την άκομψη και άτσαλη προσπάθεια να διορθώσει δική της απόφαση, για την οποία είχαμε ασκήσει έντονη κριτική ως παράταξη και φυσικά την καταψηφίσαμε, υποπίπτει σε νέες “γκάφες”. Με πρόσφατη απόφασή της η ΔΕΥΑΛ απαλλάσσει από την πληρωμή του τέλους ομβρίων τους δημότες 15 οικισμών από τους συνολικά 47 του Δήμου (Α.Π.: 2436/2022 – ΑΔΑ: ΩΑ9ΟΟΕΦ8-817).

Αντί ο Δήμος και η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ να πάρουν πίσω το χαράτσι των 12 ευρώ συν ΦΠΑ το εξάμηνο, αποφασίζουν επιλεκτικά και με “έωλα” κριτήρια να λειτουργήσουν με διακρίσεις έναντι των δημοτών. Έτσι κάποιοι οικισμοί ευνοούνται και άλλοι αδικούνται.
Το αιτιολογικό της ΔΕΥΑΛ είναι ότι στους 15 οικισμούς, οι οποίοι εξαιρούνται από το τέλος ομβρίων, δεν υπάρχει δίκτυο ομβρίων της ΔΕΥΑΛ εντός αυτών. Μα δεν είναι μόνο αυτοί οι 15…

Η απόφαση και κυρίως η αιτιολόγησή της είναι αυθαίρετη ή έγινε με αντικειμενικά κριτήρια; Επισήμως, για να έχει δίκτυο ομβρίων ένας οικισμός, πρέπει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να έχει σχέδιο δικτύου και πολύ συγκεκριμένες υποδομές, που να το αποδεικνύουν. Αν θεωρείται δίκτυο ομβρίων μια απλή σχάρα, τέτοιες υπάρχουν και στους οικισμούς, που εξαιρούνται από το τέλος ομβρίων.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ μάλιστα, σε σχετική μας ερώτηση, απάντησε ότι εφόσον οικισμός διαθέτει σχάρα 50 μέτρων θεωρείται ότι διαθέτει δίκτυο ομβρίων… Ποιος κανονισμός όμως το υπαγορεύει αυτό, πού βασίζεται αυτή η “αρχή” δεν μας απάντησε κανείς. Πάλι καλά που δεν μας είπαν ότι πήραν τα μέτρα και τις μεζούρες και μέτρησαν τις σχάρες σε 47 οικισμούς.

Δηλαδή οι υπόλοιποι 32 οικισμοί διαθέτουν οργανωμένο, συντηρημένο και λειτουργικό δίκτυο ομβρίων (ή σχάρες 50 μέτρων…) και γι’ αυτό οι κάτοικοί τους θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τέλος;

Δυο μήνες μετά την αδικαιολόγητη επιβολή του χαρατσιού, η διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά και της ΔΕΥΑΛ, αντί να καταλάβουν το λάθος τους και να το διορθώσουν παίρνοντας πίσω το χαράτσι, όπως από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε, επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι επιλεκτικά για κάποιους.
Εμείς επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και μέσα στην κοινωνία, ώστε οι άδικες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης να καταργηθούν. Σε κάθε περίπτωση ζητούμε, τουλάχιστον άμεσα και για όσο επιμένει η διοίκηση στην άδικη επιβολή του τέλους ομβρίων, να εξαιρεθούν από αυτό το άδικο χαράτσι όλοι οι οικισμοί του Δήμου Λαγκαδά.