Μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη του Λαγκαδά με ορίζοντα το 2030

Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτέλεσε πολύ μεγάλη ανάσα για οχτώ δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν τα τελευταία έξι χρόνια, αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη σε έργα καθημερινότητας και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Μείζονες παρεμβάσεις άλλαξαν τα συγκεκριμένα αστικά κέντρα, με αναπλάσεις περιοχών, που βγήκαν από την υποβάθμιση, με διόρθωση στρεβλώσεων στο δομημένο περιβάλλον, με σπουδαία έργα πρασίνου, με πάρκα, παιδικές χαρές, διαμόρφωση ελεύθερων δημόσιων χώρων, με βελτίωση γειτονιών και οδικών αξόνων, αλλά και με πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόσημο, με δράσεις για τον περιορισμό της ανεργίας, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών.

Η επιτυχία του προγράμματος οδήγησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό του στο νέο ΕΣΠΑ, που μόλις άρχισε, και να εντάξει επιπλέον τέσσερις δήμους: Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου. Επειδή πρόκειται για πρόγραμμα που απευθύνεται στα αστικά κέντρα, είναι προφανές ότι στον δήμο Λαγκαδά η ένταξη αφορά στην πόλη, στο διοικητικό κέντρο του Λαγκαδά.

Η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας ως δήμος Λαγκαδά και ως πόλη του Λαγκαδά είναι μοναδική και δεν πρέπει να χαθεί. Για τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2030, 165 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε 12 πλέον δήμους από τους 14 της Θεσσαλονίκης, για να τα αξιοποιήσουν ώστε να βελτιώσουν το αστικό περιβάλλον και να υλοποιήσουν έργα, τα οποία είναι αναγκαία για τους πολίτες και την καθημερινότητα στις πόλεις.

Υποχρέωσή μας ως δήμος και ως τοπική κοινωνία του Λαγκαδά είναι να μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Να μη χάσουμε το τρένο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και την ευκαιρία να βελτιώσουμε τον Λαγκαδά, τις συνθήκες ζωής στην πόλη, την εικόνα και τη λειτουργία της.

Αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία να υλοποιήσουμε ολοκληρωμένους σχεδιασμούς βελτίωσης της πόλης και των πιο κεντρικών ή των πιο υποβαθμισμένων τμημάτων της. Να βελτιώσουμε τη λειτουργικότητα και να τονώσουμε την εμπορικότητα, την επιχειρηματικότητα, τις μετακινήσεις, την ποιότητα του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων.

Να αλλάξουμε προς το καλύτερο συνολικά την εικόνα της πόλης, με ένα γενναίο πρόγραμμα αναπλάσεων, οι οποίες όμως πρέπει να είναι στοχευμένες, εστιασμένες και να έχουν χαρακτήρα ολοκληρωμένης παρέμβασης. Να την κάνουμε ελκυστική. Να επιλεγούν περιοχές της πόλης με ζητήματα προς αντιμετώπιση και με ενιαίο σχέδιο να μετατραπούν σε πόλους έλξης και δημιουργίας.

Όπως για παράδειγμα το κέντρο του Λαγκαδά, όπου μπορούν μέσω μελετημένων παρεμβάσεων να δοθούν λύσεις στο κυκλοφοριακό, στη στάθμευση, στην απουσία πρασίνου, στη λειτουργία των καταστημάτων, στις υποδομές, στην εικόνα και στην ποιότητα μετακινήσεων, δραστηριοποίησης, επισκεψιμότητας, ψυχαγωγίας και διαβίωσης.

Προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει σχέδιο. Και αρμόδια για ένα τέτοιο σχέδιο, για την προετοιμασία αξιοποίησης του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δηλαδή, είναι η διοίκηση του δήμου. Ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα του Λαγκαδά, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην πόλη, που θα πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, σοβαρά κοστολογημένο και τεκμηριωμένο, θα είναι η μεγάλη παρακαταθήκη των επόμενων πολλών δεκαετιών για τον Λαγκαδά.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να λείψει κανείς. Και δεν νοείται να απουσιάζει η διοίκηση του δήμου. Δυστυχώς, το πρώτο δείγμα ήταν απογοητευτικό. Την ώρα που στη 12η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος ο περιφερειάρχης ανακοίνωνε ότι ο δήμος Λαγκαδά εντάσσεται στο νέο πρόγραμμα, ο δήμαρχος Λαγκαδά απουσίαζε…

Ελπίζω να ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δε θα έχει συνέχεια. Ακόμη περισσότερο ελπίζω η διοίκηση του δήμου να έχει αρχίσει ήδη την προετοιμασία για την αξιοποίηση του προγράμματος, ώστε όταν ανοίξουν οι προσκλήσεις να έχει ώριμες προτάσεις για ένταξη και χρηματοδότησή τους.

Ως παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Λαγκαδά σήμερα και ως αυριανη διοίκηση εμείς, οι “Πολίτες με Όραμα”, δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου ο Λαγκαδάς να αποδείξει ότι αξίζει αυτή την ευκαιρία και δε θα τη χάσει.