«Η κλιματική κρίση έχει κάνει εμφατική την είσοδό της στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα τα καιρικά φαινόμενα να είναι ολοένα και πιο έντονα και οι συνέπειές τους να είναι τραγικές.
Στην περιοχή του Λαγκαδά έχουμε βιώσει αρκετές φορές τις επιπτώσεις από πλημμύρες σε διάφορες περιοχές, κάποιες από τις οποίες άλλωστε εντάσσονται σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, αλλά και την Πολιτεία (σχέδια διαχείρισης πλημμύρας), στις επικίνδυνες να πλημμυρίσουν. Όλα αυτά αποτελούν κοινές διαπιστώσεις. Γνωρίζουμε λόγω των επισταμένων μελετών που έχουν γίνει ότι οι παραλίμνιες περιοχές της Κορώνειας και της Βόλβης έχουν δώσει σημαντικές πλημμύρες, όπως προκύπτει κι από τις καταγραφές των «Σχεδίων Διαχείρισης Πλημμύρας Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης». Το ίδιο ισχύει και για το ρέμα των Λαγκαδικίων και για την περιοχή του Ζαγκλιβερίου.
Ελλιπείς καθαρισμοί, καταπάτηση της κοίτης των χειμάρρων και ρεμάτων, κακός σχεδιασμός τεχνικών έργων, ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με τα ορμητικά νερά από καταιγίδες, που μεταφέρουν φερτά υλικά και είναι ολοένα πιο συχνές, έχουν βάλει τις συγκεκριμένες και άλλες περιοχές στο «κόκκινο». Πλημμύρες έχουν πολλές φορές συμβεί σε ρέματα όπως Μπογδάνα, Σαρακίνα, Δερβένι, Κορώνεια, Μεγάλο, Βόλβη κτλ., με αποτέλεσμα να έχουν ενταχθεί στις «Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας».
Έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται από την Πολιτεία. Ωστόσο, δεν περιμέναμε τις πρόσφατες πλημμύρες για να καταλάβουμε πως αυτά δεν είναι αρκετά για να προστατέψουν τους οικισμούς της περιοχής, τον αστικό ιστό, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τις εγκαταστάσεις οικονομικής δραστηριότητας.
Στον Δήμο Λαγκαδά όλο το προηγούμενο διάστημα και στο πλαίσιο της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησαν οι πλημμύρες των παρελθόντων ετών, συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έδωσαν λύσεις τόσο στον περιορισμό, όσο και στην αποκατάσταση των προβλημάτων στα κύρια συστήματα που δίνουν πλημμύρες. Στα μεγάλα ρέματα και τους χειμάρρους εκτός αστικού ιστού.
Οι καθαρισμοί, οι συντηρήσεις και οι υποδομές αντιπλημμυρικής θωράκισης όμως δεν μπορούν να γίνονται μόνο από έναν φορέα. Η αντιπλημμυρική προστασία είναι ευθύνη όλων. Ούτε μπορούμε να επενδύουμε στην επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας, όταν ως τοπική κοινωνία, ως Δήμος, δεν προετοιμαζόμαστε κι εμείς κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη έντονη βροχόπτωση. Η πόλη του Λαγκαδά γέμισε με λίμνες νερών, οι δρόμοι ήταν σχεδόν αδιάβατοι, η κεντρική οδός των Λαγυνών θύμιζε ποτάμι, στο Καβαλάρι κάτοικοι ήταν σε απόγνωση, δένδρα πεσμένα παντού, χαλίκια, χώματα και φερτά υλικά σε όλα τα πεζοδρόμια, φρεάτια που δεν μπορούσαν να απορροφήσουν τα νερά… Εικόνα που δεν τιμά κανέναν μας.
Οι δικαιολογίες περισσεύουν. Φταίει ο κακός καιρός, φταίει η Πολιτεία, φταίνε οι πολίτες, φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τη δημοτική αρχή. Αυτή είναι η μόνιμη επωδός, η οποία πλέον ηχεί φάλτσα, σε μια κοινωνία που νιώθει ότι είναι στο έλεος του καιρού, όποτε βρέχει καταρρακτωδώς ή όποτε προκύπτει μια καταιγίδα. Οι ευθύνες για το κακό θυμίζουν το κλάμα πάνω από τις στάχτες. Είναι μίζερη αντιμετώπιση και μοιρολατρική αποδοχή. Το ζητούμενο δεν είναι να συμβεί μια πλημμύρα και να γίνουν καταστροφές, ώστε να βρούμε τους υπεύθυνους. Το ζητούμενο είναι να προλάβουμε το πρόβλημα, που γνωρίζουμε ότι θα δημιουργηθεί. Ο Δήμος σε αυτή την περίπτωση έχει μερίδιο ευθύνης. Οφείλει να δώσει το παρών όχι μετά την πλημμύρα, αλλά πριν από αυτή. Κι αν λόγω αρμοδιότητας δεν παρεμβαίνει εκτός του αστικού ιστού, οφείλει να προετοιμαστεί καταλλήλως για τις δομημένες περιοχές, όπου έχει αρμοδιότητα. Εκτός αστικού ιστού στα μεγάλα ρέματα έχουμε την προστασία ως ένα βαθμό της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας. Οι οικισμοί μας όμως στον Λαγκαδά είναι σχεδόν απροστάτευτοι. Στις τελευταίες καταιγίδες βιώσαμε πλημμυρισμένους δρόμους, πτώσεις δένδρων, μετατροπή περιοχών σε… λίμνες, ευτυχώς όχι εκτεταμένες καταστροφές. Τη… γλιτώσαμε κι αυτή τη φορά. Την επόμενη;
Που είναι τα αντιπλημμυρικά και τα αποχετευτικά έργα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες; Πόση σημασία έδωσε η δημοτική αρχή στην καλή λειτουργία των φρεατίων και των συστημάτων απορροής των υδάτων και αποχέτευσης; Ποια τεχνικά έργα, ποια έργα υποδομής και συντήρησης, ποια αντιπλημμυρικά έργα έχει σχεδιάσει για όλους τους οικισμούς, προκειμένου να τα υλοποιήσει στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος πολιτικής προστασίας όλου του Δήμου; Ποιος είναι ο ετήσιος προγραμματισμός αντιπλημμυρικής θωράκισης; Υπάρχει άραγε;
Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, μια δημοτική αρχή οφείλει πρωτίστως να λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στους κινδύνους από ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε απόλυτο βαθμό αυτό δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί. Όχι όμως να φτάνουμε και σε σημείο ολιγωρίας, αδιαφορίας και τελικά να επενδύουμε στην καλή μας τύχη. Απαιτείται άμεσα συγκεκριμένο σχέδιο, συγκεκριμένο πρόγραμμα, συγκεκριμένα έργα. Και οφείλει κάθε δημοτική αρχή να κάνει κοινωνούς τους πολίτες σε αυτή την απολύτως αναγκαία διαδικασία πρόληψης ενός κινδύνου που τον γνωρίζουμε όλοι»