Η εφημερίδα «Αποτύπωμα» μου ζήτησε να αρθρογραφήσω σχετικά με την συμπλήρωση δύο χρόνων από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης του δήμου Λαγκαδά. Ευχαριστώ την εφημερίδα για την φιλοξενία των απόψεών μου, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:
«Όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι κάποιος, όσο κι αν θέλει να συνυπολογίσει τον αστάθμητο παράγοντα της πανδημίας του κορωνοϊού και να τοποθετηθεί με γνώμονα τον πολιτικό πολιτισμό, η αλήθεια είναι ότι για τον δήμο Λαγκαδά μετράμε ήδη δύο… χαμένα χρόνια. Όλοι οι δήμοι της χώρας δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας και υποχρεώθηκαν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν διαθέσιμο το σύνολο των δυνάμεών τους.
Ομως, όλοι οι δήμοι προχωρούν, σχεδιάζουν, δρομολογούν, υλοποιούν έργα. Αξιοποιούν τις ενισχύσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση, την οικονομική στήριξη και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα γειτονικού δήμου, που διεκδίκησε και εξασφάλισε την κατασκευή του νέου ογκολογικού νοσοκομείου εντός των ορίων του. Εμείς στο Λαγκαδά τι διεκδικήσαμε; Τα… σκουπίδια;
Δυστυχώς για το δήμο μας, η αναπτυξιακή διαδικασία είναι βαλτωμένη. Ενώ οι δυνατότητες υπάρχουν, όπως και οι προοπτικές, λείπει η οργάνωση, ο προγραμματισμός. Λείπει το όραμα…
Οι υγιείς δυνάμεις του τόπου μένουν αναξιοποίητες. Η διοίκηση του δήμου δεν μας έχει δώσει δείγματα δουλειάς προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης έργων υποδομής, τα οποία είναι αναγκαία για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών, για την ανακούφισή τους από προβλήματα που κάνουν δύσκολη έως και ανυπόφορη την καθημερινότητά τους.
Υπάρχουν πολλά χωριά του δήμου Λαγκαδά (Κολχικό, Αρετή, Αδάμ, Ανάληψη) που στερούνται της αυτονόητης δυνατότητας να υδροδοτούνται επαρκώς και με νερό το οποίο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Ακόμη και ο Λαγκαδάς, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τις πάρα πολύ συχνές διακοπές νερού.
Παρόλα αυτά, κανένα έργο το οποίο θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη υδροδότηση για το σύνολο των κατοίκων του δήμου Λαγκαδά με καθαρό νερό δεν έχει ανακοινωθεί. Στο Ζαγκλιβέρι οι κάτοικοι ζουν έναν… Γολγοθά μετά την διάλυση της σύμβασης για το αποχετευτικό με υπαιτιότητα της διοίκησης του δήμου. Εν τούτοις, έναν χρόνο μετά δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες διαδικασίες για την εκ νέου δημοπράτηση του έργου.
Ο δήμος Λαγκαδά χρειάζεται αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του. Αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα απορρόφησης κονδυλίων τα οποία είναι διαθέσιμα και άλλοι δήμοι τα αξιοποιούν στο έπακρο, προκειμένου να ωριμάσουν, να δημοπρατήσουν και να υλοποιήσουν έργα.
Όλοι οι δήμοι προχωρούν σε παρεμβάσεις για να διορθώσουν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυό τους, στον φωτισμό, στην καθαριότητα, για να προχωρήσουν στη μετάβαση προς την ψηφιακή εποχή, να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν την σφοδρότητα ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο δήμος Λαγκαδά χρειάζεται στρατηγική. Πρέπει να ξέρει τι θέλει να κάνει και πώς. Δεν αρκεί να λες θέλω να τονώσω την τοπική οικονομία. Πρέπει να γνωρίζεις και τον τρόπο με τον οποίον θα το πετύχεις.
Αν δεν έχεις τουριστική στρατηγική, πολιτιστική στρατηγική, αν δεν αναδεικνύεις τα πλεονεκτήματά σου, αν δεν δημιουργήσεις τα κατάλληλα κίνητρα, πώς θα φέρεις τον δήμο Λαγκαδά στο επίκεντρο, πώς θα κινήσεις το ενδιαφέρον των επισκεπτών;
Τα Λουτρά του Λαγκαδά, αυτός ο πνεύμονας πρασίνου, αυτή η καταπληκτική έκταση που θα ήθελε κάθε δήμος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά οπουδήποτε στον κόσμο να την διαθέτει, είναι εγκαταλελειμμένα. Δεν θα έπρεπε μετά από δύο χρόνια να έχει ανακοινωθεί πώς θα αξιοποιηθούν; Δεν αρκεί να λες “θα τα δώσω σε ιδιώτη, διότι δεν μπορεί ο δήμος να είναι επενδυτής”. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε.
Σχέδιο για τα Λουτρά σημαίνει ότι ξέρουμε τι προσφέρουμε στους επενδυτές (τα Λουτρά μόνο ή το σύνολο της έκτασης;), τι κατασκευαστικές δυνατότητες έχει η συγκεκριμένη έκταση, τι ζητάμε ως αντίτιμο από τους επενδυτές, πώς θα σχεδιαστεί ο διεθνής διαγωνισμός και, κυρίως, τι κάνουμε έως ότου δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να καταλήξουν σε επενδυτή, ώστε να μην ερημώνουν, να λειτουργούν ικανοποιητικά και να φέρνουν κάποια έσοδα, όχι να παράγουν μόνο χρέη. Με αυτή την καθυστέρηση, κι αν δεν ετοιμάσουμε τις μελέτες που χρειάζονται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, ο δήμος Λαγκαδά κινδυνεύει, στο τέλος, να του πάρει τα Λουτρά το ΤΑΙΠΕΔ.
Όλα, λοιπόν, είναι θέμα οράματος, γνώσης, οργάνωσης, διεκδίκησης, αποφασιστικότητας. Ο δήμος Λαγκαδά δεν πρόκειται να αλλάξει σελίδα με πολιτικές διαχείρισης, όπως βλέπουμε τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά μόνο όταν απαιτήσει αυτά που δικαιούται, όταν αποκτήσει τις υποδομές που χρειάζεται, όταν ενεργοποιήσει το τεράστιο απόθεμα πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει, όταν περάσει στην ψηφιακή εποχή»