Από τις 19 έως τις 27 Νοεμβρίου εξελίσσεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων. Πρόκειται περί ενός συμβολισμού στην ουσία, παρά το γεγονός ότι θεωρείται η μεγαλύτερη καμπάνια του είδους στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχουν μέσω δράσεων δήμοι, αρχές, ενώσεις, επιχειρήσεις, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολίτες.
Οι δήμοι που θα έπρεπε να πρωτοστατούν σε τέτοιες πρωτοβουλίες, δυστυχώς απέχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το μοναδικό γεγονός που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε στην περιοχή μας αυτή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα είναι μια εκδήλωση που διοργανώνει ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
Η απουσία δήμων, όπως του Λαγκαδά από τέτοιες δράσεις, συμβολικές ή μη δεν έχει σημασία, προκαλεί θλίψη. Κι αυτό, επειδή είναι ένας δήμος, που οφείλει να επενδύσει στη μείωση των απορριμμάτων αν θέλει να είναι βιώσιμος στο μέλλον.
Όσο καλό και να είναι ένα σύστημα καθαριότητας (που στον δήμο Λαγκαδά δεν είναι, με ευθύνη της δημοτικής αρχής), με τα χαρακτηριστικά του δήμου, που αριθμεί 47 οικισμούς, διάσπαρτους σε μια τεράστια έκταση, με τη γεωμορφολογική ανομοιογένεια και τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων και του τόπου.
Ο δήμος Λαγκαδά πρέπει να επενδύσει σε διαφορετικές λύσεις από τις συμβατικές για την καθαριότητα. Με τις συμβατικές εξάλλου δεν τα καταφέρνει. Δεν χρειάζεται να αναφέρω παραδείγματα διακομιδής απορριμμάτων από ιδιώτες, από κατοίκους περιοχών, όπως ο Σοχός, επειδή αγανακτούν περιμένοντας να αδειάσει τους κάδους τους ο δήμος. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και σε πολλούς άλλους οικισμούς.
Όμως βασική δουλειά μιας δημοτικής αρχής είναι η καθαριότητα. Κι αυτή επιτυγχάνεται εφόσον κάνουμε τον πολίτη συμμέτοχο στην προσπάθεια για πιο καθαρούς οικισμούς, για πιο καθαρό περιβάλλον αστικό και φυσικό.
Πρέπει να επενδύσουμε στο βασικό τρίπτυχο της μείωσης αποβλήτων, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Πώς να γίνει όμως αυτό, όταν δεν έχει φροντίσει η διοίκηση να αποκτήσει όλες εκείνες τις υποδομές, που θα ωθήσουν τον κάτοικο της περιοχής να περιορίσει την παραγωγή σκουπιδιών και να αρχίσει να τα διαχωρίζει;
Η ελλειμματική κατάσταση στον δήμο Λαγκαδά βγάζει μάτι. Και να θέλει κάποιος να κάνει ανακύκλωση, δύσκολα θα βρει κοντά του τους κάδους της ανακύκλωσης. Και προφανώς μιλάμε για υποτιθέμενη ανακύκλωση, διότι η αποκομιδή των ανακυκλωμένων γίνεται από τα συμβατικά απορριμματοφόρα, μαζί με τα σύμμεικτα απορρίμματα…Κάποια σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου δεν έχει γίνει και δεν αναλαμβάνεται καμιά πρωτοβουλία, με ευθύνη της διοίκησης του δήμου, που το συγκεκριμένο ζήτημα το άφησε στον αυτόματο πιλότο. Ανακύκλωση, καφέ κάδοι, πλύσιμο κάδων, πράσινα σημεία, τακτική αποκομιδή, έννοιες που έχουν υποστεί στρέβλωση ή είναι άγνωστες στον δήμο Λαγκαδά.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων υποτίθεται ότι ενθαρρύνει τους πολίτες όλης της Ευρώπης να προβούν σε ενέργειες σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Όμως αυτές οι έννοιες αν δεν γίνουν συνείδηση στους πολίτες από τον θεσμό διοίκησης που είναι πιο κοντά σε αυτούς, δηλαδή από τον δήμο τους, θα παραμείνουν κενές περιεχομένου και άγνωστες για την καθημερινότητα όλων μας. Που να αρχίσουμε να μιλάμε και για κυκλική οικονομία… Και να σκεφτεί κάποιος ότι ο δήμος Λαγκαδά είναι από τους πλέον επιβαρυμένους από σκουπίδια ως υποδοχέας των μεγαλύτερων ποσοτήτων απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Ο δήμος Λαγκαδά χρειάζεται να δείξει ευαισθησία σε ένα κομμάτι της καθημερινότητας, το οποίο αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή του κι όχι προαίρεση ή πολυτέλεια. Η καθαριότητα οφείλει να είναι πρώτο μέλημα κάθε δημοτικής αρχής. Μιας δημοτικής αρχής που τουλάχιστον νοιάζεται…