Ως επικεφαλής της παράταξης Πολίτες με Οραμα προσκλήθηκα να συμμετάσχω στη δημόσια συζήτηση για την σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Μαυροράχη, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας μου:
«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που μου δίνετε να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για το πιο ευαίσθητο θέμα που απασχολεί το δήμο Λαγκαδά και τους δημότες του, για τον κίνδυνο που διατρέχουμε να συντελεστεί άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή μας με την κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στη Μαυροράχη.
Με την ευκαιρία, βέβαια, θα μου επιτρέψετε να πω ότι τέτοιου είδους συζητήσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα που τόσο μάς καίει όλους μας, έπρεπε να είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, με πρωτοβουλία, κατά κύριο λόγο, της δημοτικής αρχής Λαγκαδά.
Οπως είναι γνωστό, ο ΧΥΤΑ βρίσκεται εγκατεστημένος στη Μαυροράχη περισσότερα από δέκα χρόνια. Γνωστές, επίσης, είναι και οι διαχρονικές αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής και περιβαλλοντικών οργανώσεων για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται, καθώς ο ΧΥΤΑ ρυπαίνει τόσο τον υδροφόρο ορίζοντα όσο και την ατμόσφαιρα.
Νομίζω ότι εύκολα μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι η εγκατάσταση και της ΜΕΑ στην ίδια περιοχή θα αποτελέσει χαριστική βολή για το περιβάλλον και θα αυξήσει κατακόρυφα την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως καρκίνο και παιδική λευχαιμία, με τα επικίνδυνα αέρια που θα εκλύει στην ατμόσφαιρα
Σε μια περιοχή αμιγώς αγροτική, επιβαρυμένη ήδη από την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, η εγκατάσταση μιας μονάδας που θα επεξεργάζεται 300.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο, θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Δεν είναι δυνατόν να σηκώσει η περιοχή το βάρος της διαχείρισης όλων των απορριμμάτων, όχι μόνον του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων 4 νομών (Ημαθίας-Πιερίας-Πέλλας και μέρος του Κιλκίς).
Η αποσυμφόρηση του ΧΥΤΑ δεν είναι παρά ένα άλοθι. Η κατασκευή αυτής της μονάδας θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση στην περιοχή, θα την μετατρέψει στον σκουπιδότοπο της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Δήμος Λαγκαδά, φιλοξενώντας όλα αυτά τα χρόνια το ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη, έχει εκπληρώσει την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.
Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά δεν γίνεται η κοινωνική ευαισθησία να είναι επιλεκτική, να εξαντλείται μόνο στο δήμο Λαγκαδά.
Ναι, είναι απαραίτητη η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά αναγκαίος είναι και ο επιμερισμός στην ανάληψη της ευθύνης.
Σας θυμίζω ότι η Μαυροράχη επιλέχθηκε μεταξύ 13 υποψηφίων περιοχών. Ποια ήταν τα κριτήρια της επιλογής; Τι έχει ο Λαγκαδάς που δεν το έχουν οι άλλες 12 περιοχές; Δεν έχουμε ακούσει κανένα πειστικό επιχείρημα, δεν έχουμε δει καμία τεκμηρίωση που να μας υποχρεώνει να αποδεχτούμε αυτό που θέλουν να μας επιβάλλουν.
Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις από δεκάδες σωματεία και συλλόγους που τάσσονται κατά της εγκατάστασης της ΜΕΑ στη Μαυροράχη και παρόλα αυτά να δρομολογούνται εξελίξεις, να αποφασίζεται η δημοπράτηση του έργου πριν καν βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Είναι εντυπωσιακό, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν ανταλλαγές εγγράφων μεταξύ υπηρεσιών του δήμου Λαγκαδά και των υπολοίπων εμπλεκομένων στο έργο από το Σεπτέμβριο του 2019, χρειάστηκε ο ξεσηκωμός του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης στο δήμο Λαγκαδά για να υπάρξουν ενέργειες και αντιδράσεις
Για την δική μας παράταξη, τους Πολίτες με Όραμα, και για μένα προσωπικά, αποτελεί πρώτιστο ενδιαφέρον, κορυφαίο καθήκον, να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η περιοχή του Λαγκαδά. Στο χάρτη των σκουπιδιών δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ο Λαγκαδάς.
Είναι ανυπολόγιστη η ζημία που έχει προκληθεί από το ΧΥΤΑ. Δεν θα επιτρέψουμε να είναι πολλαπλάσια αυτή η ζημιά τα επόμενα χρόνια με την εγκατάσταση της ΜΕΑ.
Ως εδώ… Εμείς συνένοχοι στο περιβαλλοντικό έγκλημα δεν θα γίνουμε. Υποχρέωσή μας είναι να προστατέψουμε τον τόπο μας, την υγεία των δημοτών μας, να σεβαστούμε το περιβάλλον.
Αλλωστε, οι συγκεκριμένες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων που επιχειρούν να μας επιβάλλουν δεν είναι η μόνη λύση. Μπορεί να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, φιλικό προς το περιβάλλον.
Ένα σχέδιο που θα ξεκινάει από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με μείωση των περιττών συσκευασιών και των άχρηστων αντικειμένων.
Η πολύπαθη ανακύκλωση πρέπει να έχει σαν βάση τη διαλογή στην πηγή και την ύπαρξη ξεχωριστών κάδων για πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μέταλλο, οργανικά.
Μέσα από την εφαρμογή καινοτόμων, σύγχρονων ορθολογικών μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων μπορούμε να αποτρέψουμε τη νέα οικολογική καταστροφή και να χτίσουμε ένα δήμο αειφόρο και φιλικό προς το περιβάλλον»