“Η τέχνη της διοίκησης είναι η λύση στα προβλήματα του Δήμου Λαγκαδά” της Νίκης Ανδρεάδου

Μάρτιος 27, 2019


Είναι γεγονός πως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που περνάει τα τελευταία 10 χρόνια η πατρίδα μας είναι παντού. Τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και η οικονομική πραγματικότητα όλων των Ελλήνων είναι, και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να είναι, πολύ δύσκολη.

 Έγιναν τρομερές αλλαγές στον τρόπο που διαβιούμε, στον τρόπο που εργαζόμαστε, στον τρόπο που κερδίζουμε τα προς το ζην. Έχουμε δει επιχειρήσεις να κλείνουν, οικογενειάρχες να δυσκολεύονται, φίλους καθ’ όλα άξιους, να κερδίζουν λιγότερα χρήματα από αυτά που αξίζουν. Ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται πιο έντονα. 

Αντίστοιχα στη δημόσια διοίκηση οι παλιές εποχές όπου οι χρηματοδοτήσεις έρεαν άφθονες και μπορούσαν να καλύψουν τρύπες ανεπάρκειας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτεί. Οι υποδομές μας φθείρονται, το στελεχιακό δυναμικό της χώρας μεταναστεύει, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα θεωρούνται πλέον ουτοπία, και εκ των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, πώς μπορούμε να δώσουμε μια καλύτερη ζωή στα παιδιά μας.

Οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μαγικές. Οι λύσεις θα έρθουν από εμάς. Η συμμετοχή μου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ακριβώς αυτό το νόημα έχει. Πιστεύω πως αν πάρουμε το βλέμμα μας από την μεγάλη εικόνα και επικεντρωθούμε στο δήμο μας και στους ανθρώπους του θα δούμε την λύση μπροστά μας. Οι δυνατότητες της περιοχής Λαγκαδά είναι ανεξάντλητες και η πρόοδος δεν έρχεται μόνο με τα χρήματα.

Μόνο η διοικητική ικανότητα μπορεί να δώσει σταθερές και μόνιμες λύσεις στα προβλήματα. Στόχος μου είναι η δημιουργία διοικητικών δομών ικανών να ξεπερνούν άμεσα τα ζητήματα. Πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε από την λογική της ικανοποίησης θελημάτων και να μπούμε στη λογική της πραγματικής δουλειάς με προγραμματισμό, οργάνωση, διοίκηση, έλεγχο, και συντονισμό.

Ο οποιοσδήποτε υπάλληλος όταν αντιληφθεί πως ο προϊστάμενος του δουλεύει με κάποιο σχέδιο και πως το σχέδιο αυτό είναι λογικό και αποτελεσματικό  είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει και θα συντονιστεί. Οι δεξιότητες και οι ικανότητες των ανθρώπων μπορούν να λύσουν προβλήματα αρκεί να τους καθοδηγήσουμε σωστά, να καθορίσουμε στρατηγικές και να τις ακολουθήσουμε πρώτοι εμείς οι διοικούντες.

Μόνο με σχέδιο και καλά δομημένη στρατηγική κατεύθυνση θα καταφέρουμε να κάνουμε την ζωή δημοτών μας πιο εύκολη. Μας ενδιαφέρει καταρχήν να συντηρήσουμε τις υποδομές μας, τους δρόμους, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, τους χώρους πολιτισμού, τα πεζοδρόμια, την ύδρευση, την αποχέτευση, τους κάδους απορριμμάτων και οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με την καθημερινή ζωή μας, και μετά σε συνεργασία πάντα με τους δημότες, να δούμε τα περαιτέρω.

Τα επόμενα χρόνια  λοιπόν πρέπει να εργαστούμε πάνω σε  λύσεις πραγματιστικές, άμεσα εφαρμόσιμες, απόλυτα λογικές και αποτελεσματικές για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο Δήμο Λαγκαδά.